top of page

Wiaspora Tapes (2021)

Deze aflevering van Project Wiaspora is gemaakt in samenwerking met de Sonsbeek Biennale in Arnhem. De Sonsbeek Biennale begon ooit in een poging om via kunst en cultuur de zware schade te herstellen die de stad geleden had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds de eerste editie in 1949 worden er in het kader van de Sonsbeek Biennale tentoonstellingen georganiseerd en programma's gemaakt vanuit vernieuwende visies op internationale hedendaagse kunst.


Vanaf 2020 presenteert Sonsbeek een doorlopend programma in de jaren 2020 tot en met 2024, onder leiding van artistiek directeur Bonaventure Ndikung en een team bestaande uit Antonia Alampi, Amal Alhaag, Zippora Elders en Aude Mgba. Het concept? Dat heet Force Times Distance: On Labour and its Sonic Ecologies (Kracht maal Afstand - Over Arbeid en de Landschappen van het Geluid).


Aan de hand van de thema’s arbeid en 'geluid' wil het team feit en fictie over Arnhem in verband brengen met verhalen wereldwijd. Met een keur aan nationale en internationale kunstenaars, denkers én zeker ook publiek wordt betekenis gegeven aan lokale en mondiale verschuivingen op het terrein van politiek, economie en technologie. Daar gingen ook wij mee aan de slag...


Deze aflevering is ontstaan als reactie op twee dingen: het kunstwerk Parliament of Ghosts van de Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama én onze podcastaflevering #3 die ging over ons bezoek aan Ibrahim Mahama! Het kunstwerk is opgebouwd als amphitheater en bestaat uit allemaal onderdelen, kasten en archiefstukken afkomstig uit de eerste jaren na de onafhankelijkheid van Ghana. Ze verwijzen naar de geweldige omslag die de onafhankelijkheid heeft veroorzaakt. Doordat je op het erfgoed zit hoopt Mahama de interacties die mensen in de ruimte hebben te beïnvloeden. Het erfgoed zijn spoken die de geest van de gesprekken in de zaal beïnvloeden.


De uitdaging die wij onszelf gaven was het creëren van eigen 'spoken' die je net als het werk van Ibrahim Mahama aan het denken zetten over het heden en het verleden. Sinds 2019 verzamelt Richard recordings van gesprekken met mensen uit Arnhem-Zuid, het deel van de stad waarin hij opgroeide. Van deze recordings maakten we een audio-collage, een mixtape, of is het toch een hoorspel? Hij vroeg de geweldige klassiek pianiste Djuwa Mroivili op de inhoud te reageren. Zij koos ervoor dat te doen via een muziekstuk dat speciaal voor haar gecomponeerd is door de Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga. Dit is echt te gek.



Speciale dank aan:

Marcellino van Callias van Productiehuis La Fam

Djuwa Mroivili

Neo Muyanga

Omar Ahbouk

Raman Adam

Fettah Atmani

en onze anonieme spreker.

Ook komen kickbox kampioen Tayna Da Silva en receptioniste Truus even voorbij.







Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page